+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: overheid dringt ondernemingen aan om voorbereid te zijn
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: overheid dringt ondernemingen aan om voorbereid te zijn

In zijn maandelijkse blog deelt Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision, zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.

De Brexit is een feit. Per 31 januari jl. is het VK uit de Europese Unie getreden. Tot en met 31 december 2020 is er tijd om een handelsovereenkomst te sluiten. Volgens velen is dat niet mogelijk in dit korte tijdsbestek. Ik heb geen idee of het wel of niet gaat lukken en het lijkt me beter om af te wachten wat de uitkomst zal zijn.

Zowel van overheidszijde uit het VK en vanuit de landen van de EU wordt er sterk op aangedrongen dat ondernemingen zich voorbereiden op de situatie dat er douaneprocedures gaan gelden vanaf het einde van dit jaar. Alle informatie tot op heden wijst daar ook op: vanaf 1-1-2021 moet voor handel vanuit NL naar het VK bij de Nederlandse Douane de uitvoerprocedures doorlopen worden en zal bij binnenkomst in het VK de invoerprocedure bij HRMC gevolgd moeten worden.

Wat in eerste instantie als ‘lastig douane-gedoe’ zal worden gekwalificeerd valt voor veel ondernemingen reuze mee. In praktisch de meeste gevallen zal de verzender in NL de uitvoeraangifte verzorgen en de ontvanger in het UK de invoeraangifte. Het doen van een invoeraangifte in het VK vereist veel voorwaarden waaraan maar weinig ondernemingen in NL aan voldoen. Kortom: de ontvanger verzorgt de formaliteiten in het VK. Dat is voor de verzender 50% ‘lastig douane-gedoe’ minder.

De verzender wordt dus alleen geconfronteerd met ‘lastig douane-gedoe’ bij uitvoer. En laat technologie daar nu een innovatieve oplossing voor hebben. Jouw goederen zijn minder uniek als gedacht. Eenmaal de procedure doorlopen, ondersteund door slimme technologie en helpdesk, handel je voor iedere volgende zending zelf simpelweg de uitvoerdouaneprocedure af.

Uitvoeraangifte.com: simpel, zelf, snel, goedkoop. Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!

17 feb. 2020 at 16:19